Agenda Ulebelt

TT Adviseert

Downloaden: snel, leuk, geweldig

Bijenlint

Na Zutphen gaat nu ook TT Deventer op pad om een Bijenlint te creëren, dwars door de stad. Van noord naar zuid, van Borgele tot Colmschate, gaan we zakjes met zaad uitdelen van 12 verschillende bloemenplanten waar bijen van houden. Je kunt het zaaien in je tuin, in de berm of in potten op je balkon, allemaal prima. Het zaad is zo samengesteld dat er van de lente tot en met de herfst planten in bloei staan, zodat de bijen het hele jaar kunnen fourageren om daarna zonder veel problemen de winter door te komen.

Een lint van bloemen voor de bijen

bloemenblazerscirculus Dit zogenaamde Tübinger mengsel is een al oud recept dat speciaal voor bijen en andere insecten is samengesteld. Bijkomend voordeel: bijen zijn verzot op bloemen, dus als je snel veel bloemen wilt, dan is dit een perfect mengsel met zijn boekweit, borage, dille, ganzebloem, kaasjeskruid, klaproos, korenbloem, mosterd, phacelia, bladrammenas, goudsbloem en karwij. En voor iets dat zo vrolijk is en zoveel kleur brengt, heeft TT de gedeelde Groene Inspiratieprijs ontvangen.

In 2010 werd de gemeente Deventer winnaar van de Entente Florale, de nationale groencompetitie, en won daarmee 5.000 euro. Deventer heeft deze prijs mede te danken aan alle (vrijwilligers)organisaties die enthousiast meehielpen om de titel in de wacht te slepen. De geldprijs is nu omgezet in twee praktische projecten, zodat Deventer nog groener kleurt. Wethouder Margriet de Jager reikte de Groene Inspiratieprijs van tweemaal €2500,- uit aan TT Deventer en aan Landschap Overijssel.

Iedereen kan bijdragen aan het bijenlint

Er moet nog wel het een en ander voorbereid worden, voordat bewoners volgend jaar de zaadjes kunnen rondstrooien. Het zaaiseizoen is voorbij, dus we richten ons op volgend jaar voor de uitvoering. In de tussentijd kan er al wel een hoop gebeuren:

  • samenwerking zoeken met de bewoners aan de route van het bijenlint
  • voorbereiden van publiciteit voor het project
  • organiseren van samenwerking met andere betrokken partijen
  • zoals de Imkervereniging, stichting B-Cause en de Deventer stadsecoloog
  • en de gemeente Deventer

Zin gekregen in dit mooie, simpele en toch zo nuttige TT-project? Een afgerond project met een kop en een staart. Wil je eerst meer weten of kennismaken?
Alles kan, stuur een mailtje naar deventer@transitiontowns.nl of bel naar 0570-615419.

Traject bijenlint

De werkgroep Bijenlint heeft een traject door de stad uitgezet. Het loopt van Colmschate Zuid-Oost, via De Ulenbelt, ten noorden van het Deventer Ziekenhuis langs naar de Brinkgreve, door Keizerslanden, Borgele, de Oude IJsbaan, door de Zandweerd richting de Worp.

In alle straten en buurten waar het Bijenlint langskomt, willen we zoveel mogelijk bewoners uitnodigen om mee te doen. We denken na over hoe we deelnemers wat voor ondersteuning kunnen bieden. We willen de route markeren, en zorgen voor veel publiciteit. En we vragen de groenste gemeente van Europa, om medewerking in de vorm van een aangepast maaibeleid. Hier vind je de Google-map met het traject naar het bijenlijnt Deventer

Achtergronden bijensterfte

Zoals te lezen in dit artikeltje ‘Een ramp van ongekende omvang’ is het slecht gesteld met de bij, vooral in Nederland. De laatste jaren sterft hier iedere winter 30% van de bijenpopulatie in plaats van normaal 5 – 10%. En dat terwijl deze diertjes 80% van de planten en bomen bevruchten en zelf een onmisbare schakel in de voedselketen zijn.

Vrijdag 13 mei 2011 besteedde Uitgesproken Vara aandacht aan de desastreuze gevolgen die de versoepeling van de normen voor het gebruik van insecticiden teweeg zal brengen voor de kwaliteit van het oppervlaktewater.

Op Youtube staat het interview van de Deventerse Cathalijne Zoete met toxicoloog Henk Tennekes ter gelegenheid van de publicatie van zijn boek: Disaster in the Making.

En Zembla zond half maart de reportage ‘Moord op de honingbij’ uit.