Agenda Ulebelt

TT Adviseert

Downloaden: snel, leuk, geweldig

Modern ambacht

Werkgroep Nieuwe Ambachten richt zich op het (her)introduceren van kennis en vaardigheden die we in een wereld zonder goedkope olie hard nodig zullen hebben.

Alles wat stuk gaat, kunnen we goedkoop vervangen door iets nieuws. Alles wat we niet hebben, is te koop in warenhuizen. Groente, fruit, vlees en vis koop je in de supermarkt. De normaalste zaak van de wereld.  In een wereld waarin energie goedkoop is, welteverstaan. Een wereld waarin we spullen en voedsel met groot gemak van de andere kant van de wereld hier naartoe kunnen halen en vice versa.

Dat gaat helaas veranderen als Piekolie een feit is. Dan wordt geleidelijk aan steeds minder van het bovenstaande vanzelfsprekend. De huidige generaties mensen – met name in welvarende landen als Nederland – zijn welbeschouwd de meest hulpeloze die er ooit in de menselijke geschiedenis hebben rondgelopen.

Stel jezelf maar eens de vraag, wat je zelf nog kunt maken of repareren als anderen of machines dat niet meer voor je doen? Waar haal je je eten dan vandaan? Hoe bouw of repareer je dan je eigen huis? En hoe zit het met elektriciteit en verwarming, als de energierekening onbetaalbaar wordt? Wat voor middelen gebruikten je (over)grootouders vroeger als ze ziek werden?

Wat wil Werkgroep Nieuwe Ambachten bereiken?

Werkgroep Nieuwe Ambachten wil in Deventer en omstreken er aan bijdragen:

 • dat we de onder oudere generaties nog aanwezige praktische kennis en vaardigheden weten te bewaren en wordt doorgegeven aan jongere generaties, en
 • dat we daarnaast met elkaar alle overige (nieuwe) vaardigheden aanleren die nodig zijn om ook in een energie-armere toekomst een prettig leven te hebben.

En hoe dan?

De werkgroep wil dit bereiken door:

 • Het bij elkaar brengen van vraag en aanbod van kennis en vaardigheden, onder meer via het maken van een internet-database.
 • Het bijhouden en promoten van al het cursusaanbod in Deventer op gebied van praktische vaardigheden, zoals naaien, doe-het-zelven, moestuinieren en planten/kruidenkennis. Dus een soort wegwijzer zijn voor (het leren van) ambachten in Deventer.
 • Het aanbieden van specifieke workshops en cursussen op gebied van ambachten waarvoor weinig of geen al bestaand aanbod is. Denk bijvoorbeeld aan bouwen met natuurlijke materialen, meubelmaken, groenten inmaken, wol-spinnen en zonnecollectoren bouwen.
 • In de toekomst willen we ook een vertaalde versie aanbieden van de TT-cursusreeks Skilling up for Powerdown.
 • We doen dit alles telkens door zoveel mogelijk samenwerking te zoeken met al bestaande organisaties, instellingen en bedrijven, en in het bijzonder ook met de ouderen.

Meedoen?

De werkgroep bestaat nu uit Frank Leenen, Erik Schippers en Paul Hendriksen. Op dit moment zoeken wij mensen die de werkgroep mee willen helpen opstarten. Er zijn diverse werkzaamheden, die om verschillende vaardigheden vragen:

 • Het opzetten en bijhouden van een database.
 • Het aanknopen van samenwerkingsrelaties met Deventer organisaties en instellingen die al bezig zijn met (deelaspecten van) de promotie van ambachten.
 • Het ontwikkelen, promoten en (doen) uitvoeren van specifiek TT-cursusaanbod.
 • algemene coördinatie van de werkzaamheden van de werkgroep.

Verder zoeken we natuurlijk ook mensen met een specifieke kennisvraag of die hun praktische vaardigheden/diensten aanbieden.

In beide gevallen kun je contact opnemen met ons via: kennisdeler.ttdeventer@gmail.com