Agenda Ulebelt

TT Adviseert

Downloaden: snel, leuk, geweldig

Ruil en Hulp

Met Ruil en Hulp acties willen we op eenvoudige manier lokale spullen hergebruiken, overschotten delen of hand- en spandiensten verlenen.  Geruilde spullen hoeven niet nieuw gekocht dus gemaakt te worden, wat energie, grondstoffen en jou(w) geld bespaart. Onze formule is dus : Ruilen = Win+Win+Win.

Natuurlijk heb je de Kringloopwinkels en die vinden we helemaal prima.  Het is echter tijd om verder te ontwikkelen, socialer, interactiever, veelzijdiger en leuker. We denken bijvoorbeeld aan:

 • ruilen_webBoekenbal : Je legt eerst boeken in en dan kun je vervolgens maximaal een zelfde aantal boeken terugnemen
 • Kledingfeest : Neem kleren mee die nog mooi zijn maar die je niet meer draagt. Gewassen en al hangt iedereen ze aan hangers op en krijgt een fiche per kledingstuk. Daarna mag je zelf per fiche iets meenemen. Overschot gaat naar een goed doel.
 • Gedeeld gereedschap, dubbel plezier: Iedere die mee wil doen, geeft een overzicht van welk specialistisch gereedschap die heeft en wil uitlenen, tegen een borgsom ter zekerheid bij breuk of schade.  Als iemand wat zoekt, belt die op en probeert een afspraak te maken. Alleen open voor mensen die het beste voor hebben met elkaar.
 • Burenhulp: Wie er een handje nodig heeft bij kleine klussen zoals schoonmaak,  computerhulp , tuinieren, hond uitlaat etc. die plaatst een bericht. En zet er bij wat die er tegenover stelt, zoals een taart, een diner, krat lekkers of een wederdienst e.d.
 • Groenten en Zadenparadijs: Wie groenten over heeft uit de (moes)-tuin kan dat, al dan niet ruilen of tegen een klein bedragje verkopen. Zeker in het oogstseizoen een welkome oplossing tegen het weggooien van overtollige groenten. Ook om aden, stekken- en plantjes te ruilen
 • KofferbakRuil : Afspreken in parken of parkeerplaatsen in de buurt op een bepaalde dag & tijd bij elkaar te komen met kofferbakken en fietstassen vol spullen om te ruilen. Geen geld want dat trekt onrust aan
 • Ruilplaats Transition Town: Alleen voor gratis spullen, gewoon binnen Marktplaats.nl op te zetten, dus kost je niks
 • VideoRuil, CD-Ruil, GamesRuil : Met alles kun je een ruilfeest beginnen, als het maar eenvoudig en eerlijk blijft !

Kledingfeesten cool !

kledingruilen_webDe economische crisis hoeft geen gevolgen te hebben voor je garderobe, doe aan kleding ruilen. In de VS en Australië is dit verschijnsel al langer bekend en komt nu naar West-Europa toe. De kledingruil begon als een vorm van recycling. Inmiddels zien jonge modemensen het als een manier om hun garderobe op te fleuren.

Organiseer een ruilfeest en nodig mensen uit om te komen. De meegebrachte schone kleding wordt opgehangen aan de kledingrekken. Zoek zelf kleding uit die je leuk vindt, pas ze, en neem ze mee zonder te betalen. In Londen vinden sommige feesten plaats in nachtclubs, andere worden in lokale pubs georganiseerd.

Kleding die overblijft gaat naar een liefdadigheidsinstelling, de kringloop of naar de volgende keer.

Zie je geen kans om naar een ruilfeest te gaan, dan biedt internet misschien oplossingen. Dat is dan weer het idee van een Ruilplaats.nl: Een trui tegen een trui, broek voor een broek.

Databank

We zouden het deel Burenhulp verder willen ontwikkelen met een eenvoudige contacten-databank op internet. We denken erover na welke gegevens we in die databank zullen zetten.  Zeker de volgende vragen :

 • waar ben je goed in?
 • wil je dat inzetten voor tt?
 • wat vind je leuk om te doen?
 • wil je dat inzetten voor tt?
 • wat wil je ontwikkelen?
 • wil je daarvoor contact met andere tt-ers die er al goed in zijn?

Verder moeten er natuurlijk NAW-gegevens bij zodat iedereen ook bereikbaar is en duidelijk is welke kwaliteiten waar te vinden zijn. En misschien iets over ‘s mensen netwerk? Wat je aan netwerk achter de hand hebt waar je ook wel eens iets aan kunt en wilt vragen?

Het lijkt belangrijk deze informatie ook op papier te hebben, zodat het niet kwijt is als de computers en netwerken ermee ophouden omdat de olie op raakt. Is het makkelijk zo’n databank uit te printen en heb je dan bruikbare overzichten? Of moeten we er een ouderwetse kaartenbak naast maken? Dat kan ik dan weer wel ;-)

Meedoen?

Ruil & Hulp staat altijd open voor een ieder die mee wil doen, die vragen of ideetjes heeft : stuur dan even een mailtje naar ruilhulp@gmail.com of kom langs op het TT-café.

Elke steun is meegenomen, elke tip is welkom, of organiseer gewoon iets onder je vrienden, op school, in het buurthuis, bij je thuis. Zou je daarbij van òns wat hulp willen, dan mag je ons dat altijd vragen. Vrijblijvend en kosteloos, als we tijd hebben en mits je zelf actief en positief opstelt, komt het helemaal goed.