Agenda Ulebelt

TT Adviseert

Downloaden: snel, leuk, geweldig

31 mrt: 1e Streekmarkt lokaal voedsel op de Brink

Zaterdag eenendertig maart wordt de markt op de Brink in Deventer uitgebreid met een streekmarkt van uitsluitend lokaal gemaakte producten. Een aantal boeren en tuinders rond Deventer zijn sinds de netwerk-bijeenkomst ‘Boer zoekt Klant’ , samen met de TT-werkgroep Eetbaar Deventer en Slowfood Ijsselvallei, bezig met  de oprichting van deze streekmarkt. De gemeente Deventer en de marktmeesters verlenen medewerking.

Een groot deel van de producten op de streekmarkt zijn naast lokaal ook biologisch zoals van Willy Gooijker, die zelfgemalen meel, zelfgemaakte pasta’s en brood van eigen meel aan de man brengt. En de groente en fruit van Tuinderij Haverkamp en boerderij De Oosterwaarde. Verder zal er onder meer kaas en honing, vlees en vleeswaren te vinden zijn.

De streekmarkt wordt de komende vier maanden op de volgende zaterdagen gehouden:

31 maart, 28 april, 26 mei en 30 juni.

Na deze periode wordt bekeken hoe het is gegaan en of de streekmarkt vaker georganiseerd gaat worden.

De streekmarkt: Beter voor mens, natuur en lokale economie!

Vandaag de dag zijn er heel wat redenen aan te wijzen om streekmarkten te steunen:

  • Dagverse producten: Boeren en tuinders uit de streek verkopen werkelijk dagverse producten. Daardoor zijn ze lekkerder, gezonder en voedzamer
  • Mooie prijzen: Lokale producten vragen weinig transport en geen tussenhandel of winkelkosten. Dat kan leiden tot mooie prijzen vergelijkbaar met groentewinkel en supermarkt
  • Geen conserveringsmiddel: Omdat het voedsel rechtstreeks van het land op het bord van de consument komt, is er minder tot geen conserveringsmiddel nodig
  • Geld langer in de regio: Lokale consumptie van lokale producten zorgt ervoor dat geld langer in de regio blijft en de lokale economie versterkt
  • Burgers leren boeren kennen: Burgers leren de lokale boeren en hun werk (weer) kennen. Kunnen zien en leren hoe hun voedsel gemaakt wordt
  • Minder voedselkilometers: Streekmarkten zorgen voor minder voedselkilometers en dus minder CO2 uitstoot dan bij groenten uit de supermarkt
  • Meer zelfvoorzienend, minder kwetsbaar: Sterke lokale land- en tuinbouw maakt ons meer zelfvoorzienend, minder kwetsbaar voor globale politieke- en/of economische crisis
  • Bewustwording over gezonde kringloop:  Dit alles bij elkaar kan mensen meer bewust maken van de kringlopen tussen natuur, voedsel, land, boer, productie, consumptie en afval.
  • Meer transitie: En deze bewustwording kan, naar wij van harte hopen, ook bij veel mensen leiden tot hun transitie naar duurzaam, gezond en gelukkig leven met minder (fossiele) energie

2 reacties op 31 mrt: 1e Streekmarkt lokaal voedsel op de Brink