Agenda Ulebelt

TT Adviseert

Downloaden: snel, leuk, geweldig

29 mrt: 2e snelcursus ‘Moestuinieren in 1 avond’

Eetbaar Deventer organiseert op donderdagavond 29 maart nogmaals een avond voor startende moestuinders ‘Cursus moestuinieren in 1 avond’.  De eerste avond op 15 maart zat zo snel vol dat er nu een tweede avond gepland is. Deze avond in twee delen staat bol van plannen maken, zodat je de volgende dag de tuin in kunt. Of het balkon op. Ook als je geen ervaring hebt, weinig ruimte of tijd, kun je je eigen groenten telen.

Ook voorgaande jaren werd zo’n cursusavond aangeboden. Zowel deelnemers als organisatoren waren zo enthousiast, dat de werkgroep besloot de cursus te herhalen. Het begin van de lente is voor veel mensen het moment om de tuin weer in te gaan. De cursusavond inspireert en stimuleert dat volop.

Vrijdag aan de slag? Volg dan donderdagavond de snelcursus!


Een deel van de avond wordt verzorgd door Nicoline en Cathy, twee ervaren moestuiniers. Zij gaan in op het maken van een plan voor je moestuin. Wat wil je erin hebben? Wat moet je wanneer zaaien, voorzaaien, uitplanten, uitdunnen? Welke plek kun je de planten het beste geven? Hoe zorg je voor een goede wisselteelt? Wanneer mest je, waar wat meer en waar wat minder? Hoe voer je onkruid af en hoe maak je compost? Hoe ga je om met rustige en drukke maanden en wat doe je als je met vakantie gaat? Het gaat kortom om de basisbeginselen van het moestuinieren. Het is de bedoeling dat je met een werkbaar plan naar huis gaat voor je eigen (toekomstige) moestuin, hoe klein misschien ook.

Janny Kerssies bespreekt in het andere deel van de avond de Makkelijke Moestuin. Het lijkt je heerlijk om je eigen groenten te telen, maar je tuintje is zo klein. Of je hebt alleen maar een balkon. Of je bent dol op zelf geteelde courgettes, aardbeien en sla, maar je bent ook liever lui dan moe… Voor al die mensen is de Makkelijke Moestuin een uitkomst. Je gaat met een 10- stappenplan de deur uit en je kunt direct aan de slag!

 • Tijd: 29 maart van 20.00 – 22.00 uur
 • Plaats: Centraal Wonen Deventer, Huibersstraat 10 (door het tuinhekje)
 • Info en opgave : eetbaardeventer@gmail.com
 • Entree: Naar keuze, richtbedrag tussen € 7,50 en € 15,-

8 reacties op 29 mrt: 2e snelcursus ‘Moestuinieren in 1 avond’

 • Margot

  Errug leuk om met elkaar te delen en te leren over moestuinieren. Want zo leer je het vak, van je buurtgenoten en elkaars ervaringen.

  Alleen vraag ik mij af waarom het richtbedrag zo hoog is. Vind ik niet des TT.
  Waar is het geld voor nodig, waar gaat dit heen?

  TT is samen leren, samen ervaren, samen ontdekken.

  2 à 3,- zijn mooie richtbedragen, laagdrempelig, voor iedereen toegankelijk.

  Zie ook de 7 principes :http://deventer.transitiontowns.nl/?page_id=2445

 • Janny Kerssies

  Mensen die lid zijn van het LETS kunnen ook komen voor 7 devis en 1 euro.
  Goede reden om lid te worden ?

 • Tara

  Laagdrempeligheid is een belangrijk criterium voor TT activiteiten, maar energiebalans is ook een goede om in het oog te houden. De mensen die de cursus geven steken daar best tijd en energie in en daar mag iets tegenover staan, vind ik. Het richtbedrag is nog steeds niet duur voor zo’n cursus, tenslotte kun je daarna echt zelf met een moestuin aan de slag. Bovendien werd het leeuwendeel van het geld tot nu toe door de werkgroep Eetbaar Deventer gebruikt om weer andere eetbare dingen mee te kunnen doen. Als je dan ook nog bedenkt dat verreweg het meeste werk binnen de werkgroep vrijwillig wordt gedaan lijkt de richtprijs me heel redelijk. Gels is niet vies, zeker niet als je daar een boel kennis, inspiratie en een leuke tijd voor terug krijgt!

 • Adri Ros

  De vraag is niet òf er geld gevraagd mag worden maar waarom er wordt afgeweken van de afspraken hierover. Het gaat over laagdrempeligheid behouden. Wat redelijk is kan ik niet beoordelen. Ik hoop gewoon dat het niet teveel mensen afschrikt, zeker niet de mensen met een laag inkomen.

 • Nicoline

  Inmiddels is de moestuincursus voor 15 maart helemaal VOL, we overwegen een tweede datum te prikken.

 • margreet heringa

  ik geef me bij voorbaat op als jullie de cursus nog een keer geven! En ik vind het entreebedrag niet te hoog.

 • Cathy

  Nieuwe datum voor de moestuinavond op 29 maart bij Chez TT van 20.00-22.00. Geef je op op het vertrouwde adres: eetbaardeventer@gmail.com
  groet, Cathy

 • Cathy

  Ook deze avond is alweer vol. Er kan niet meer aangemeld worden!