Agenda Ulebelt

TT Adviseert

Downloaden: snel, leuk, geweldig

Themadag: Eetbaar groen in het openbaar

Aanleg Bostuin Wageningen

Overheden beheren grote stukken groen die zij vaak zo gemakkelijk cq goedkoop mogelijk inrichten. In de praktijk komt dat vaak neer op onderhoudsarme, saaie perkjes. En dat is jammer, want er is zoveel meer mogelijk. Een bosrand met hazelnoten, vlierbessen, jostabessen en frambozen zijn namelijk ook zeer onderhoudsarm.

Daarbij schenkt deze flora elk jaar weer vele eetbare, smakelijke producten voor de direct omwonenden. Waarom zijn dan eetbare walnoten zo zeldzaam in een stadspark ? Waarom vinden we geen sappige frambozen, ribessen en doornloze bramen in de ondergroei? Een park met eetbare flora, zal naast een leuke plek ook een lekkere plek worden om te vertoeven.

In Culemborg is een prachtig project te vinden waar het groen van een gehele woonwijk is ingericht met eetbare planten. Een feest voor volwassenen en kinderen. Een mooi recent voorbeeld biedt Eetbare stad Wageningen met het buurtproject Bostuin Pomonal, waarvan hier een dia serie van het werk in uitvoering. Ook in Utrecht, Enschede en Groningen zijn recente voorbeelden te vinden van burgerinitiatieven die hebben geleid tot lokale groene en eetbare paradijsjes.

Samen de buurt eetbaar maken

En nu Deventer dus: De werkgroep Eetbaar Deventer wil een themadag organiseren over Eetbaar openbaar groen. Zeker in deze tijd van bezuinigen kan het voor de gemeente heel interessant zijn, om eens verder te kijken dan het standaard groen. De productie van lokaal voedsel zal ook een belangrijke rol spelen bij de plannen van Deventer om klimaatneutraal te worden. Het beperken van voedselkilometers  draagt direct bij aan het beperken van CO2-uitstoot. En een stuk betrokkenheid van de buurtbewoners bij hun openbaar groen heeft vele extra voordelen.

Iedereen die openbare grond kent in zijn buurt of wijk,  die smeekt om omgetoverd te worden tot een eetbaar stukje groen, kan dat melden op eetbaardeventer@gmail.com. Ook als je mee wilt werken aan een project als dit of aan Eetbaar Deventer of op de hoogte wilt worden gehouden van de themadag, ben je van harte welkom.

 

2 reacties op Themadag: Eetbaar groen in het openbaar

  • Estella Franssen

    Hoera!
    Is er al een datum bekend?

  • Janny Kerssies

    Eetbaar openbaar groen in de praktijk :
    Vlakbij de Wilpse Dijk, langs het Buddezand, staan prachtige perenbomen, die nog steeds volhangen met heerlijke stoofperen. Ga plukken ! En neem een ladder of een kind mee die in de boom kan klimmen, want de peren hangen hoog…