Agenda Ulebelt

TT Adviseert

Downloaden: snel, leuk, geweldig

Do. 19.7: Zon Deventer informatieavond over zonnepanelen

Voor geïnteresseerden in Deventer en omgeving houdt Stichting Zon Deventer op donderdag 19 juli 2012 een informatie-avond over zonnepanelen. In deze bijeenkomst wordt ingegaan op:

  • de onderdelen van PV-systemen voor het opwekken van elektrische energie
  • de aandachtspunten bij het selecteren van een leverancier
  • aangeven wat de belangrijke aspecten bij het kiezen van de grootte van het systeem
  • het financiële rendement van deze vorm van eigen duurzame energie-opwek
  • de voorwaarden zoals die op basis van de collectieve inkoop met Atama Solar Energy zijn afgesproken waar u indien gewenst gebruik van kan maken

Daarnaast zal Atama, de leverancier die we geselecteerd hebben voor de collectieve inkoop, een presentatie verzorgen

Datum: donderdag 19 juli 2012, 20:00 uur
Inloop: vanaf 19:30 uur is er koffie
Locatie: Ichtuskerk, Holterweg 106 te Deventer

Dit jaar subsidie van 15% op zonnepanelen, zolang de pot schaft

Vanaf 2 juli 2012 tot juli 2013 kunnen particulieren subsidie aanvragen voor de aankoop van zonnepanelen. Er is 22 miljoen Euro beschikbaar en de subsidie bedraagt 15 % van de materiaalkosten, arbeidskosten blijven hierbuiten. Tot een maximum van € 650,= per huis, wat neerkomt op een vermogen van 3.500 Wattpiek. Genoeg voor het verbruik van een gemiddeld huishouden.

Samen met de prijsdaling van de zonnepanelen de afgelopen jaren, betekent dit dat de aanschafkosten binnen 10 jaar terug verdient zijn en dat de prijs per kWh ongeveer gelijk is aan die van grijze stroom.  Zonnepanelen gaan 25 tot 30 jaar mee, de zon stuurt nooit een rekening, en je draagt jouw steentje bij aan minder CO2-uitstoot dus minder klimaatverandering.  Je zult geen spijt krijgen van deze geweldige duurzame aankoop. De maatregel is een gevolg van het ‘Lenteakkoord’ na de val van het kabinet Rutten.

Hulp bij aanschaf van zonnepanelen

Zonnepanelen op de Worp

Bewonersinitiatief Zon Deventer kan particulieren adviseren bij het kopen en plaatsen van zonne-panelen. In 2011 heeft Zon Deventer met 75 woningbezitters met succes een subsidie-aanvraag ingediend bij de Provincie Overijssel waarvan de plaatsing deze zomer uitgevoerd wordt. ZonDeventer werkt voor de levering van zonnepanelen samen met Atama Solar Energy uit Elst en voor de installatie met Bonk Elektro uit Deventer.

Bewonersinitiatief Zonnehoven heeft goede ervaringen met Independent Solar Systems uit Deventer (zowel levering als installatie). Andere zonne-energie initiatieven in de buurt van Deventer zijn: Duurzaam Diepenveen, Zonnebath in Bathmen, Energierijk Voorst en Duurzaam Lettele.

Aanvragen van de subsidie en meer tips

1. Met DigiD aanvragen

Particulieren kunnen vanaf 2 juli met DigiD via het elektronisch loket van Agentschap NL de subsidie aanvragen. Een op of na 2 juli getekende overeenkomst met de leverancier moet worden bijgevoegd. Per adres kun je maximaal 1 aanvraag indienen. Je hoeft dus niet van te voren aan te vragen. Zorg wel dat je alvast je DigiD opgezocht hebt, en je wachtwoord kent, of vraag deze z.s.m. op! Samenloop met andere subsidies (bijv. SDE) is niet mogelijk.

2. Wees er snel bij!

De pot is beperkt. Hoe eerder na 1 juli je een opdracht hebt verstrekt aan een leverancier voor de aanschaf, en hoe eerder je vervolgens de subsidieaanvraag hebt ingediend, des te groter zijn je kansen dat de subsidie wordt toegekend. Als de subsidie wordt toegekend moet de installatie binnen 6 maanden worden gerealiseerd.

3. Ontbindingsbepaling opnemen

Als je de panelen alleen wilt kopen als je ook echt subsidie krijgt, doe je er verstandig aan om in de koopovereenkomst de volgende bepaling te laten opnemen: ”Deze overeenkomst kan door de klant ontbonden worden indien door of vanwege de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie geen subsidie wordt verstrekt voor de in deze overeenkomst genoemde panelen”.

4. Duurzaamheidslening gemeente Deventer

Voor het investeren in zonnepanelen kun je gebruik maken van de duurzaamheidslening van de Gemeente Deventer. Voor meer informatie hierover kun je terecht op www.verbeterenbespaar.nl

5. Zelf PV leggen

Door het zelf op dak leggen van de panelen bespaart u ongeveer 20% van de totale aanlegkosten. Gebleken is dat dit met name voor de kleine en de platte daken erg interessant is.  Op de website van Zonnehoven is hierover een aantal instructiefilmpjes te zien

Geen reacties.