Agenda Ulebelt

TT Adviseert

Downloaden: snel, leuk, geweldig

Recept juni: Aardbei-rucola salade

Wie houdt er niet van aardbei? Dit vruchtje heeft niet voor niets de bijnaam zomerkoninkje. De aardbei is een schijnvrucht. De kleine pitjes aan de buitenkant zijn de eigenlijke vruchtjes. Aardbeien zijn rijk aan vitamine C wat goed is voor je weerstand en werkt als antioxydant en ze zijn een bron van foliumzuur, nodig voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Heel gezonde vruchtjes dus, maar aardbeien zijn heel kwetsbaar en gevoelig voor schimmel. Kies daarom ongekneusde exemplaren, zo vers mogelijk van het land.

Je kunt verrassend veel meer met aardbeien dan heerlijk in plakjes op een beschuitje in de ochtendzon verorberen. Zoals:

  • in salades met ijsbergsla, nootjes, geitenkaas en een dressing van balsamico-azijn
  • kort roerbakken in een klein beetje olie en bestrooien met peper
  • aan een satéprikker dopen in gesmolten chocolade
  • shake van gepureerde aardbeien, banaan en sinaasappelsap
  • in yoghurt of bij ijs
  • op gebak, taart, mousses

Aardbei-rucola salade


Voor 4-6 personen, in 15 minuten klaar

In Italië worden aardbeien met balsamico-azijn  als dessert geserveerd. Maar de combinatie past even goed in een hartige salade. En rucola is, net als aardbei, in juni volop verkrijgbaar uit de lokale teelt.

Ingrediënten

  • 350 gr. aardbeien
  • 1 el balsamico-azijn, plus meer indien nodig
  • versgemalen zwarte of 4 kleuren peper
  • 80 gr. rucola
  • zout 1 el extra vergine olijfolie

Bereiding

  1. Doe de aardbeien met de balsamico-azijn en zwarte peper in een grote slakom en laat 10 minuten staan
  2. Voeg de rucola toe, bestrooi met zout en hussel.
  3. Besprenkel met olijfolie en hussel nog een laatste keer
  4. Proef, breng op smaak en serveer

Variant met geitenkaas

Verkruimel in stap 2 voor de laatste keer husselen een dikke 100 gr. geitenkaas boven de salade.

Geen reacties.