Agenda Ulebelt

TT Adviseert

Downloaden: snel, leuk, geweldig

Noordenbergstraat gaat groen & Muziekkoepel in Worpplantsoen

Van sommige initiatieven in de stad, worden wij heel blij. Zoals deze van bewoners uit de Noordenbergstraat en de IJsselstraat die dit voorjaar in het kader van de Wijkaanpak, hun straat een groene ‘make-over’ gaven. Ze hebben straatgenoten enthousiast gekregen om mee te gaan doen met het zelf aanleggen van geveltuinen, regenpijp begroeiing en bloembakken op de stoep. Een schitterend voorbeeld van een actie die tegelijk sociaal en duurzaam is.

Samen met gemeente en met de deelnemers maakten ze daarna een inventarisatie van de benodigde materialen. En op 28 april konden na een korte instructie de handen uit de mouwen en de grond in. Jong en oud deed mee, bewoners hielpen elkaar volop. Er kwamen al gelijk veel positieve reacties uit de buurt. Wellicht gaat er nog een vervolgactie komen.

Muziekkoepel de Worp

Op Koninginnedag 2012 werd de muziekkoepel Nering Bögel in het Worpplantsoen in gebruik genomen, op de plek waar ‘sinds mensenheugenis’ een koepel heeft gestaan. De naam Nering  Bögel komt van de Deventer fabrikant van het gietijzer waarvan delen van de muziekkoepel vervaardigd zijn. De muziekkoepel wordt  volledig door vrijwilligers gerund, is gebouwd met sponsorgeld van Deventer bedrijven en wordt geëxploiteerd met de verkoop van hapjes en drankjes tijdens concerten.

Vanuit een mobiele kiosk, naar het voorbeeld van wat ooit ook in het park heeft gestaan. Doel is om met eenvoudige middelen de gezelligheid in het park te vergroten en gelegenheid te bieden tot gezamenlijke ontspanning, ontmoeting en cultuurbeleving. Dat zijn heel belangrijke peilers voor het gemeenschapsgevoel wat dus hiermee goed kan groeien. Petje af en applaus voor de vrijwilligers van de muziekkoepel.

Geschiedenis en Woodstock op de Worp


In het Deventers dialect kent men de uitdrukking ‘He hèf tevölle pik an de lippe èhad’. Een wat vreemde uitdrukking waar menig westerling geen touw aan vast kan knopen, die zegt dat iemand teveel likeurtjes – borreltjes of zoete, pikkerige drankjes – achter de kiezen heeft zitten. Bij het bestuderen van foto’s van de Muziekkoepel, het Worpplantsoen en de bijbehorende kiosk, ontdekte men op het schap van de romantische kiosk de flessen van Deventer Likeur- en Brandewijn stokerijen. Die waren er in ruime getale in de stad toenderetijd (Ten Holder op de Brink, Prinsen & van Dijk, Wed. Ganzevles om er wat te noemen) en de heren van toen lusten maar wat graag een helder borreltje of zo’n ‘Pik an de lippe’. Opvallend is dat er geen bier valt te ontdekken…

Wat duidelijk uit alle afbeeldingen blijkt is dat de Muziekkoepel en de Kiosk een onlosmakelijk geheel vormden,  een oase van lekkere dingen voor het publiek van de zondagmiddagconcerten. De kiosk met het charmante terrasmeubilair werd ook vaak ingezet als vertrekpunt voor de dames-fietscursus, georganiseerd door de Deventer fietsenfabriek van Burgers-ENR, was het tentje.

Elke zondagmiddag is er muziek

Het Deventer publiek ging graag en in grote getale kijken en luisteren naar een muziekuitvoering door een van de harmonieorkesten, een concert van de muziekschool of een strenge uitvoering door de militaire kapel van de Huzaren van Boreel.

Het vermaak van toen was beslist niet te meten met het ‘entertainment’ van vandaag de dag. Gelukkig is de interesse in een prachtig wandelpark compleet met muziekkoepel weer helemaal terug. Iedereen kan in het Worpplantsoen weer genieten van een keur aan kleine en grote artiesten, orkesten, bands en voorstellingen.

Zoals 14 en 15 juli 2012 wanneer het evenement ‘WoodStock on the Worp’ gehouden wordt.

 Video van de opening

Geen reacties.