Agenda Ulebelt

TT Adviseert

Downloaden: snel, leuk, geweldig

‘Held van morgen’ in TT Café van 4 juni

Langzaam groeide eind jaren negentig het onbehagen in ons, in mij. Ik werd wakker door twee schokkende berichten: De eerste was de film ‘An inconvenient truth’  van Al Gore, de tweede was de wereldwijde bankencrisis. Ik las alles wat ik te pakken kon krijgen en probeerde te begrijpen wat er aan de hand was. Hoe kon de belofte van mijn jeugd ( ik ben van 1946) zo uit de klauwen gelopen zijn?

Waar is onze held?

En toen leek het einde ineens heel dichtbij. Waar was de held die mij en de anderen kon redden? Waarop de derde schok kwam: er was niemand, echt helemaal niemand die de oplossing zag. Wat nu?

Met dat besef in mij, was er ook opluchting en bevrijding. Als niemand het weet kun je immers gewoon zelf op zoek gaan. En zo werd de bedreiging een avontuur. Ik ben mijn hele leven lang al nieuwsgierig naar wat ons mensen beweegt om te leven, samen te werken. Hoe kan het dat er zoveel gedaan is, samen en alleen, en dat het resultaat toch behoorlijk waardeloos is? Waarom zijn we in een cultuur van ‘hebben’  en ‘wat kan het schelen, als je maar plezier hebt’ terecht gekomen?

Mijn oog viel op samenwerken. Dat loopt vaak stroperig met veel procedure afspraken. Eigenlijk zijn dat allemaal spelregels die competitie en machtsverlangen kanaliseren.  Dat kan vast beter, moet beter! Want als je met elkaar het algemeen belang wilt dienen, staan macht en strijd enkel in de weg. Ik ben er van overtuigd dat er een vorm van samenwerken is, waarin het geheel meer is dan de som der delen!

In de Ban van de Ring


Ik ben op zoek gegaan. Tot mijn verrassing vond ik de rode draad in een boek dat ik sinds mijn 18e jaar vaak gelezen heb: ‘In de Ban van de Ring’ van J.R. Tolkien. In een essay heb ik vervolgens beschreven hoe Frodo, Sam en Smeagol samen de Ring vernietigen en wat dit verhaal ons vertelt over ons eigen Heldendom. Want volgens mij wordt de Held van morgen zichtbaar in een groep, niet in één enkel supermens.
In Transition Town ontmoet ik mensen met wie ik kan uitproberen hoe dat kan. Daarom heb ik dit boekje aan hen opgedragen.

Mária Thomas
TT Aardemeditatie, TT Kernteam, Vrijwilliger Ulebelt

Samenwerking – Held van morgen is te koop in TTcafé (€ 16,00)

Maandag 4 juni vertelt Mária Thomas over haar boek in TT café (Grote Overstraat 22, Deventer)
Iedereen is van harte welkom.

De deur is open vanaf 18:00 uur voor ieder die het leuk vindt om samen te eten. Neem zelf iets lekkers mee om te delen, samen vormt het altijd een geweldige en verrassende maaltijd! Nadien is het een ‘gewone’ T-Café-avond, dus wie niet kan of wil mee-eten kan ook later binnenkomen.

Geen reacties.